Nyhetsbrev

Funktionella kläder som passar alla

Precis som namnet antyder är vi specialister på merinoull. Här finns kläder för alla ändamål, oavsett om du ska bestiga Kilimanjaro, åka Vasaloppet, gå en söndagspromenad runt Delsjön eller mysa i fjällstugan. Vi har något för alla! Vi använder själva de produkter som vi säljer och står bakom dem till 100 %. De leverantörer vi samarbetear med är noggrant utvalda och varumärkena kompletterar varandra på ett bra sätt. Gemensam för samtliga våra produkter är att de:

  • Är bekväma och funktionella
  • Är av hög kvalitet
  • Har en genomtänkt design och passform
  • Kommer från betrodda leverantörer, som står för etisk djurhållning och använder en miljömedveten produktionsmetod
  • Har 100 % mulesingfri merinoull 

 

100 % mulesingfri-fria produkter

Etisk djurhållning är mycket viktigt för oss. Det har varit en stor debatt kring behandling av merinofår och så kallad mulesing. Merinoexperten tar tydligt avstånd från mulesing och vi säljer endast produkter från leverantörer som kan garantera 100 procent mulesing-fri merinoull. Vi ser mycket positivt på det faktum att fler och fler av klädföretagen bojkottar merinoull från får som utsatts för mulesing.


Microntalet talar om hur fin ullen är

Ullfiberns tjocklek mäts och anges i micron. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Merinofårets ull kan vara mellan ca 12 och 24 micron. De tunnaste fibrerna är dock inte tillräckligt hållbara för att använda i t.ex. ett underställ. Man brukar säga att fin ull ligger på mellan 17och 23 micron. Högre mikron ger tyngre plagg och ökar risken för att det ska klia. Ett underställ i 18 mikron är tillverkat av fibrer som är 18 tusendels millimeter tjocka. Tjockleken kan jämföras med ett människohår som är ca 60 micron.  

Superfine Merino: Tjockleken på fibern är mellan 15,6 och 18 micron. Detta är den optimala kvalitén för underställ.

Fine Merino: Tjockleken på fibern är mellan 18 -19,5 micron.  

 

Lager-på-lager-principen

För att hålla en konstant kroppstemperatur är den bästa metoden lager-på-lager-principen. Det betyder att du, istället för att använda få tjocka lager, har flera lager med kläder på dig. Anledningen till detta är att det är den stillastående luften i och emellan plaggen som isolerar - inte plaggen i sig. Om temperaturen sjunker tar du på dig fler plagg och om temperature ökar tar du av dig plagg. Du får också bättre rörlighet med fler tunnare plagg än med få tjocka.

Lager 1: Det innersta lagret ska andas och isolera. Det är också viktigt att plagget är bekvämt och inte kliar eftersom det sitter närmast huden. Det ska kännas som "skinnet själv" och bör vara Superfine Merino. Tjockleken på plagget bör vara upp till 200 g/m2.  

Lager 2: Nästa plagg, mellanlagret, fångar upp fukt från underplagget och samtidigt som det isolerar mot kölden från utsidan. Vikten anpassar du efter hur kallt det är och vad du ska göra. En tjocklek på 260 - 380 g/m2 är vanligt.

Lager 3: Allra ytterst är det bäst att ha ett skalplagg som har god ventilation och som är vatten- och vindtätt.

 


Sök

Varukorg  

Inga produkter

0 kr Frakt
0 kr Totalt

Gå till kassan